Novska

U vrijeme 1698. godine novljansko područje potpada pod župu Kraljeva Velika. Povećanjem broja žitelja rastao je i broj naselja. Prema crkvenim izvorima i popisu župa iz 1746. godine za Novsku piše da ima 50 kuća, 300 sposobnih za ispovijed (odraslih) i 36 djece - ukupno 336 novljanskih župljana. Od 1706. godine Novska pripada župi Jazavica.
Urbanom ustrojstvu Novske dan je obris u 18. stoljeću, prije svega izgradnjom Krajiške ceste 1769. godine, koju je dala sagraditi carica Marija Terezija i kada se stanovništvo Starog sela preseljava na glavnu cestu. Time se dovršilo formiranje centra Novske te ustroj Slavonske gradiške krajinske pukovnije osnovane 1747. godine. Pučka škola u Novskoj započela je s radom još 1760. godine.

Izdvojeno

Sama lokacija prve trgovine u Novskoj na dominantnom mjestu (na mjestu današnjeg “Borova”) pripadala je obitelji Knopp. Predao ju je Židovu Hirsclu, nakon zabrane boravka na granici (1825. god.) Židovima. Obitelj Knopp, nema nekih zapisa o njoj, njenom porijeklu ili od kuda se doselila. Sama lokacija njihove kuće, kao i građevinski pravac buduće Novske, njene jezgre i početka Zagrebačke ulice. Dovoljno govore da se radilo o bagato-imućnoj porodici što dokazuje i njihova masivno građena kuća sa trgovinom.

Galerije

Novljani Razglednice Zadruge

Okolni gradovi Stare crkve Željeznica

<<<Natrag

Copyright © 2007 Component. All Rights Reserved. Design downloaded from free website templates.