O ZBIRCI

Zbirka starih predmeta, dokumentarnih fotografija, negativa i razgednica iz l9. i 20. stoljeća nastajala je od sredine prošlog stoljeća pa sve do danas – čuva vrijedan dio kulturne baštine novljanskog kraja u vremenskom rasponu od sedmog stoljeća pa sve do Domovinskog rata. Zbirka broji više od 2000 predmeta (popisano je 1900) mahom od drva, tekstila, metala i keramike, a proizvodi su narodnog rukotvorstva, starih obrta ili su starije industrijske izradbe.

Etnografski predmeti vezani su za narodni život i način privređivanja pučanstva novljanskog kraja l9. i prve polovice 20. stoljeća. U zbirci se ističu arhaični oblici posuđa, keramičkih zdjela, alati za obradu drva, zemlje, pomagala za transport i uporabni predmeti. Kulturno-povijesni predmeti su satovi, fotoaparati, kino-projektori, kućni strojevi i pomagala, rasvjetna tijela… Sakralni predmeti datiraju od l7. do 20. stoljeća, a pripadali su novljanskoj župi sv. Luke evanđelista.

Dokumentarne fotografije i razglednice s kraja 19. i 20. stoljeća su na temu stambenih zgrada, industrijskih objekata, izgradnje infrastrukture, vatrogastva, razvoja željeznice, obrazovanja, vjerskih događaja pa sve do Domovinskog rata. Arheološki predmeti u zbirci Sajko dokaz su kontinuiteta naseljavanja novljanskog kraja.

Zbirku čine i vatrogasne kacige iz 19. i 20. stoljeća kao i one vojne iz dvaju svjetskih ratova i ovog zadnjeg, Domovinskog. Oružje, vatreno i hladno, iz razdoblja od 7. do 20. stoljeća, afrekati koje je koristila vojska – ujedno su i svjedoci promjena u širem društvenom kontekstu.

Tijekom zadnjih tridesetak godina, Živko i Željko Sajko izlagali su u raznim prigodama u Novskoj, Jasenovcu, Lipovljanima, Krapju, Kraljevoj Velikoj, Plesmu, Kozaricama, Starom Grabovcu, Sisku i Garešnici dokumentarne fotografije i predmete iz svoje zbirke – i to u onom broju kako je koji izložbeni prostor dozvoljavao.

<<<Natrag

Copyright © 2007 Component. All Rights Reserved. Design downloaded from free website templates.